måndag 16 mars 2009

Mr Dad's på tv

HBO-söndagskomedin Eastbound & down har lite i skymundan smygit sig upp som en Årets nykomling. Den handlar om det före detta baseballproffset Kenny Powers som måste etablera ett nygammalt liv i sin hemstad småstaden.

För inte länge sen hyllad, idoliserad och åtrådd. I dag tvingas han tillbaka till sin gamla högstadieskola på ett gympalärarvikariat, inhyst på nåder hos sin äldre bror. I pick up-trucken lyssnar han till inläsningen av sin egen framgångs- och livscoachingbok, och suktar efter sötman han eldar andra att jaga.Han är överviktig och arrogant och tvingas långsamt inse att livet på toppen är förbi, att omgivningens beundran försvann i samma stund som armens magi.

Det är helt enkelt klassisk fåfänga och brustna, manliga drömmar i händerna på vuxna grabbar. Det blir många gå-sekvenser i slow motion och poserande till skön musik.

Huvudrollen spelas av Danny McBride, som såsat omkring i utkanten av frat pack-gänget ett tag, bland annat som dynamit- och effektexpert i Tropic thunder från förra året. Will Ferrell medverkar som den lokala bilkungen Ashley Schaeffer och står bakom serien med sitt Gary Sanchez Productions.Men det var inte alls det jag hade tänkt säga. I stället ville jag uppmärksamma Kenny Powers klädsel i gårdagens avsnitt 5. För att efter ha varit ett drygt svin som intygat sig själv om att vikariatet på skolan bara är temporärt, och att den nära framtiden egentligen innebär en comeback till elitidrotten, erkänner han slutligen för sig själv att livet finns här, nu.

Då byter han också klädsel från den nonchalanta men rimliga joggingdressen till Mr All American: ljusblå oxfordskjorta med button down-krage, beige chinos och L.L. Beans Blucher moccasins. Eller som vi på Ebayle brukar säga, Mr Dad's.Här kan du förresten se Kenny Powers nyproducerade promotionvideo.

Och så ett annat smakprov. Jag tycker att dialog och framförande stämmer riktigt fint här.

Inga kommentarer: