onsdag 22 oktober 2008

Sagomusik


Jóhann Jóhannsson – The Rocket Builder (Io Pan!)

Det man måste älska med isländska Jóhann Jóhannssons musik är enkelheten. Det är inte obegåvat givetvis, tvärtom, men just enkelt nästan på gränsen till det banala.

Det är emotionellt snarare än intellektuellt, popmusik mer än något annat. Och framförallt backar han inte för att vara pompös och dramatisk. Det är raka tempon, inga avancerade dissonanser, bara ren skönhet. På Södra teatern förra våren mullrade han upp en del wall of noise och även på skiva skaver triphop-rytmerna och den molande analogbasen lätt mot stråkarna. Men han ser alltid till att det ljuvliga segrar.

Det är musik man grinar till i film, som ger gåshud och ryggradskårar. Det behöver man inte skämmas för, att släppa på det upplysta förnuftet ett tag. Hela poängen är att den ska gå förbi det rationella och rakt in i magen.

Och apropå film har han gjort musiken till den relativt nya animerade kortfilmen "Varmints" (Marc Craste) som visas på Uppsala kortfilmsfestival nu under veckan. Den handlar om en "liten figur som kämpar för att bevara en värld som riskerar att förloras till obetänksamhet och likgiltighet", typ. Den verkar fin.


Varmints.

Love and war.

Av någon anledning kommer jag att tänka på Fredrik Emilsons animerade opera "Love and war" när jag tittar på trailern, det är något hos Jóhannssons score som påminner om meloditemat i operan, kanske. Dramatiskt och ljuvt.

Inga kommentarer: